W niecałe trzy lata zostać mistrzem świata - Jakub Kot
Obecny sezon letni jest dla niego bardzo udany: zdobył 2. miejsce w 35. jubileuszowym memoriale o Puchar Georga Thomy w Bad Griesbach, a także 4. miejsce w konkursie indywidualnym Mistrzostw Świata na igelicie dzieci i młodzieży w Garmish-Partenkirchen oraz był członkiem drużyny, która zdobyła złoto na tej imprezie. Lista sukcesów tego młodego zawodnika nie kończy się na niemieckich konkursach. W zawodach o Mc Donald’s Cup w Zakopanem zajął pierwsze miejsca w kategoriach młodzików oraz juniorów młodszych.
Jakub Kot udzielił krótkiego wywiadu tuż po zakończeniu konkursu Mc Donald’s Cup dn. 9.08. 2003 r. na Małej Krokwi K65.
Skijumping.pl: Jak oceniasz swój dzisiejszy występ?
W miarę dobrze. W pierwszej serii troszkę zawaliłem, trochę mnie przytrzymało na progu, nie było to dobre uczucie. A w drugiej serii już poprawiłem błędy i było dobrze.
Skijumping.pl: Na Mistrzostwach Świata w Garmish-Partenkirchen zdobyłeś złoto w drużynie, indywidualnie też byłeś wysoko. Czy jadąc do Niemiec spodziewałeś się tak dobrych rezultatów?
Aż tak dobrych nie. Miałem nadzieję na dobre miejsca, ale aż tak wysokie nie.
Skijumping.pl: Jak długo trenujesz skoki?
Niecałe trzy lata
Skijumping.pl: Czy jest skoczek, na którym się wzorujesz?
Jest dużo takich skoczków: Małysz, Hannawald, Schmitt, Goldi...
Skijumping.pl: Dziękuję bardzo i życzę powodzenia w dalszej karierze
Dziękuję.
Z Jakubem Kotem rozmawiała Jaala.
Zobacz Zdjęcia z konkursu Mc Donald's Cup...
Zobacz nowe, portretowe zdjęcia zawodników z Pucharu Lata...