Surprise, surprise: none of the top favourites could stop the young Slovene Rok Benkovic from winning the gold medal during the HS 100 event at World Championships in Oberstdorf. The Czech Republic's Jakub Janda took the silver, while the World Cup standings leader Janne Ahonen finished in third place with bronze.
The tricky wind in Oberstdorf has quickly eliminated the best ski jumpers of the World Cup standings from the fight for the champion's title. After the first leg, only Janne Ahonen with his good 97-metre jump and 4th place before the final round had still some chances to take the gold. But the advantage the young Rok Benkovic took over his rivals after his massive first-round effort was impressive. In perfect wind conditions, he soared to 101 metres and made it clear he was going to be tough to beat. Before the final round, Bjoern Einar Romoeren was second (98,5 metres). Another Slovene, Jernej Damjan, went third (99,5 metres).
In the second leg, the wind conditions became more or less equal for competitors. The launch was moved up, but the majority of the jumpers didn't manage to improve their results. There were however a few exceptions: Martin Schmitt, 20th after the first round, jumped a steady 93 metres in his second attempt and moved to 12th place. Also Adam Małysz, with his nice 93,5 metres, made a jump from 16th to 6th place in the competition's rankings. Nevertheless, this result couldn't be satysfying for the double World Champion from Predazzo.
Jakub Janda and Janne Ahonen, 6th and 4th after the first leg, managed to make their second-round jumps good enough to guarantee them the silver and the bronze. But everybody was waiting impatiently to see if the talented jumper from Slovenia was going to grab the gold medal. His 91 metres looked like it might not be enough to win, but it was: with 256 points, Rok Benkovic became the new ski jumping World Champion
Out of four Polish jumpers who had qualified for the competition, only Adam Małysz and Marcin Bachleda entered the top 30. After an impressive 94,5 metres in the first jump, Bachleda was 16th with an advantage of 0,5 point Adam Małysz. In the second round, he couldn't match his first attempt: a feeble 84,5 metres made him drop to 30th place.
The World Championships continue tomorrow with a team event on HS 100.
Regulamin komentowania na łamach Skijumping.pl
Regulamin komentowania na łamach Skijumping.pl
- Zanim zadasz pytanie na forum - zobacz czy poniżej ktoś już nie dał na nie odpowiedzi.
- Redakcja serwisu Skijumping.pl zastrzega sobie prawo do usuwania oraz modyfikowania komentarzy łamiących regulamin - nie związanych z tematem newsa, zawierających obraźliwe treści, atakujących osoby publiczne (a w szczególności zawodników, trenerów, działaczy, polityków), napisanych wulgarnym językiem, spamu, powielania treści newsa itp.
- Zabrania się reklamowania innych stron, blogów itp.
- Forum to miejsce na przemyślane wypowiedzi i opinie. Do komentowania bieżących wydarzeń na skoczni oraz luźnych pogaduszek służy nasz czat. Komentarze o zerowej wartości merytorycznej typu "Ammann Słabo, Stoch - 125m, co tu tak cicho, czemu nie skaczą" - również będą usuwane.
- Komentarze powinny być rzeczowe, napisane poprawnie językowo i bez rażących błędów ortograficznych.
- Zapytania, opinie i uwagi skierowane do redaktorów serwisu Skijumping.pl, prosimy przesyłać na nasz adres email. Nasi redaktorzy nie czytają wszystkich komentarzy, często mogą więc wcale nie odpowiedzieć. Zapytania, opinie i uwagi skierowane do moderatorów forum Skijumping.pl, prosimy przesyłać na nasz adres admin@skijumping.pl.
- Wszystkich użytkowników forum, prosimy o kulturalną dyskusję. Do rozwiązywania wszelkich sporów i kłótni służy email, gadu-gadu lub inne środki komunikacji.
- Aby uniknąć bałaganu i nieporozumień, zabrania się tworzenia i korzystania użytkownikom z więcej niż jednego konta/nicka oraz podszywania się pod innych użytkowników, poprzez tworzenie bardzo podobnych nazw/nicków. W przypadku wykrycia takiego działania, konta będą kasowane, a w skrajnym przypadku (nagminne tworzenie kolejnych kont), użytkownik banowany.
- Wszelkie komentarze, atakujące bezpośrednio poszczególnych użytkowników (w tym także oskarżenia o pisanie pod wieloma nickami), moderatorów lub redaktorów, będą bezzwłocznie usuwane, podobnie jak spory między użytkownikami, nie mające nic wspólnego z tematem artykułu. Konta użytkowników, którzy obrażają moderatorów, administratorów, bądź atakują Redakcję Skijumping.pl, mogą być blokowane.
- Wszelkie narzekania na to, że komentarze są "bezpodstawnie" usuwane, będą również kasowane. Jeśli ktoś uważa, że jego komentarz był zgodny z regulaminem, a mimo to został usunięty, prosimy o kontakt emailowy na adres admin@skijumping.pl.
- Jeśli uważasz, że dany użytkownik nagminne łamie regulamin, wywołuje kłótnie i utrudnia dyskusję w komentarzach, prosimy o kontakt emailowy na adres admin@skijumping.pl.
- Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania wpisów bądź blokowania użytkowników, którzy używają niecenzuralnego języka, nagminnie wywołują konflikty, spory oraz prowokują innych uczestników forum do kłótni.
- Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania użytkowników, których nazwy (ksywki) zawierają wulgaryzmy lub brzmią podobnie do niecenzuralnych słów.
- Redakcja nie ponosi odpowiedzialności, w przypadku, gdy adres IP zablokowanej osoby, jest adresem całej sieci lokalnej. Ewentualne cofnięcie blokady może nastąpić jedynie w przypadku, gdy winny użytkownik zaprzestanie szkodliwych działań na forum.
- Redakcja nie odpowiada za treści i opinie prezentowane przez użytkowników forum. Jeśli wypowiedzi naruszają prawo, ich autorzy mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
- W przypadku "bana" użytkownika, zabronione jest tworzenie nowego konta, przez 7 dni od momentu blokady konta.
- W przypadku nagminnego łamania regulaminu forum oraz ogólnych zasad dobrego wychowania, Redakcja zastrzega sobie prawo do powiadomienia odpowiednich służb, wraz ze wszystkimi posiadanymi danymi użytkownika (adres IP, logi, dane kontaktowe).
Komentowanie jest możliwe tylko po zalogowaniu
Zaloguj się