Warto jeść bułkę z bananem

  • 2008-11-25 21:55

O tym przysmaku, spopularyzowanym przez Adama Małysza, słyszał każdy kibic skoków narciarskich. Nasz najlepszy skoczek wzmacniał się wymienionym posiłkiem, ponieważ dobrze zna jego wartość.

Bułka spożywana razem z bananem naprawdę posiada walory, które są niezwykle ważne dla utrzymania dobrej kondycji. Jak się okazuje, zarówno fizycznej jak i psychicznej.

- „To lekki posiłek, ale bogaty w złożone węglowodany. Co ważne dostarcza dużo energii, a przy tym jest ubogi w tłuszcz. To jest bardzo istotne w żywieniu sportowców, zwłaszcza w dniu zawodów, kiedy muszą dostarczyć dużo energii swojemu organizmowi. Takie połączenie wykorzystywane jest w wielu sportach. Nie tylko u skoczków, ale także w przypadku np. tenisistów." - powiedział Mariusz Jaworski, dietetyk z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

- „Banany są zasobne w tryptofan i serotoninę, nazywaną hormonem szczęścia. Działa ona przeciwdepresyjnie oraz poprawia nastrój. Ponadto są bogate w węglowodany, zwłaszcza proste. Przy połączeniu z produktem zbożowym, np. bułką pełnoziarnistą, która zawiera dużo węglowodanów złożonych, daje dłużej uczucie sytości i spowalnia wchłanianie cukrów prostych w jelitach. Banany zawierają sporo białka, co znacznie wyróżnia je na tle innych owoców. Banany to także źrodło magnezu i potasu, niezbędnych do prawidłowego przewodzenia impulsów nerwowych, co jest znaczące w sporcie. Witaminy z grupy B warunkują prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego." - opisuje dietetyk.

- „A oto przepis na pyszne małe śniadanko: bułeczkę pełnoziarnistą kroimy na pół, smarujemy każdą połówkę łyżeczką miodu lub masła orzechowego i na to kładziemy warstwę plasterków banana."- dodał.

Jeżeli ktoś byłby zainteresowany poprawieniem swojej formy za pomocą takiego dania, może skorzystać z podanej propozycji. Adam Małysz wspomniał niedawno, że powrócił do popularnej bułki z bananem. Trzymamy kciuki za jego kondycję w nadchodzącym sezonie Pucharu Świata, którego rozpoczęcie będzie miało miejsce już w najbliższy piątek w Kuusamo.


Alicja Bochenek, źródło: informacja własna
oglądalność: (39259) komentarze: (39)

Komentowanie jest możliwe tylko po zalogowaniu

Zaloguj się

wątki wyłączone

Komentarze

  • Anika profesor

    @gomulak

    sport.rtl.de/skispringen/livescoring/live.htm

    skokinarciarskie.pl/live/

  • krwisty weteran

    @sledzik16 Bo jabłko jest mniej odzywcze niz banan.Przeczytaj jeszcze raz artykuł ,a potem poszukaj w necie cos o jabłku i bananie i porównaj.Chyba że jestes kobietą i oprócz wartości odżywczych podoba ci się kształt banana...:-) Teraz mnie kobiety zrugają ,zbesztają, złajają he he:-)

  • Schlieri-fanka doświadczony
    akont

    Może że warto jeść kalorycznie^^
    Swoją drogą, skoro reklamował tę czekoladę to musiał ją także spożywać, a co za tym idzie po pewnym czasie przybrać na wadze ^^
    Ale dieta sportowca potrafi czynić cuda :D

  • fanneczka bywalec
    No jedzcie jedzcie, to powinienna być obowiazkowa zakąska wszystkich kibiców sko

    Nie wiedziałam, że pan Adam zacznie nam serwować przepisy kulinarne..
    Czekamy na nastepne, propozycje zdrowych i smacznych posiłków...

    Pozdrawiam całą Wisłę :))0

  • Schlieri-fanka doświadczony

    A tak przy okazji:
    www.tvp.pl/sport/magazyny- sportowe/sportowy-wieczor/wideo /polskie-skoki-w-lillehammer

    bez spacji

    sympatyczny materiał, fajnie przedstawiony i bardzo optymistyczny:D

  • andbal profesor
    wiadomość z PZN

    Łukasz Kruczek napisał właśnie, że wszysko skończyło się szczęśliwie:
    "Po długiej podróży dotarliśmy do Kuusamo. Poza opóźnieniem samolotu w Warszawie obyło się bez perturbacji. Dotarliśmy na miejsce cało.
    Jutrzejszy dzień jest przeznaczony na regeneracje po podróży I poza lekkim treningiem nie planujemy żadnych zajęć. W kolejnym dniu już wszystko potoczy się zgodnie z oficjalnym programem.
    Pogoda na miejscu jest podobna do polskiej z ostatnich dni, mróz około -6 stopni, jest biało, skocznia przygotowana, wiatr z tyłu".

Regulamin komentowania na łamach Skijumping.pl